tiistai 5. kesäkuuta 2018

Loman päättäminen ja tarkoitus

Velloin koko kevään lomamatkan suunnittelutuskissa; etsin ulkomaanmatkaa, joka ei veisi meitä vararikkoon, olisi kohteena molempia vanhempia miellyttävä ja sisältäisi lapsille mukavaa tekemistä. Viimeisin ei sinänsä ollut vaikea valintakriteeri täyttää, koska lapset tunnetusti ovat innoissaan kaikesta uudesta ja lomamatka on sinänsä jo niin positiivinen juttu, että lopulta matkakohteella on vähemmän merkitystä. Isompi haloo tulee varmasti jo siitä, jos vanhemmat ovat kiukkuisia, väsyneitä ja tyytymättömiä huolella valittuun kohteeseen. Meille pariskuntana unelmaloma oli vaikea yhtälö, koska mieheni arvostaa hiljaisuutta (luonnonrauhaa), lapsivapaita (passaus-/vahtivapaita) hetkiä ja helppoutta. Minulle kaikki näyttäytyy fiilisfiltterin läpi. Ei sillä niin väliä, puuttuuko joku palvelu tai onko tarjolla sen sata sorttia erilaisia herkkuja, kunhan on myönteinen vire lasten kaitsemisesta huolimatta, joka heijastelee koko matkan onnistumista ja hermoloman onnistumista. Se kuuluisa asenne - matkustaessa ei se oo niin justiinsa, kunhan on mukavaa yhdessä ja osataan nauraa itsellemme tiukan paikan sattuessa. Kolmas kriteeri oli tietysti raha. Olisiko järkevää laittaa se vähintään 3500 euroa yhteen viikkoon, jossa mies olisi muiden mieliksi matkassa. Ehkä perusteet olisivat silloin hiukan kyseenalaisella pohjalla. Kuinka monta minuuttia loman aikana saisit syventyä kirjaan uima-altaan äärellä? 5, 10 vai 15 minuuttia? Tuisitko lomalta rentoutuneena takaisin vai olisitko entistä takakireämpi narttu? Olisiko se kaiken sen säästämisen ja hammastenkiristyksen arvoista?

Aikani tuskailtuani mahdotonta yhtälöä, päätin aikuismaisesti, ettemme lähde tänä(kään) vuonna aurinkolomalle, koska
1. Säästämme sellaiseen tulevaan matkaan, joka olisi kaikille mieluisa ja hyvällä karmalla varustettu reissu.
2. Lapset kasvavat ja kaikki on helpompaa matkustaessa + ehkä hekin saavat enemmän kiinan muurin näkemisestä/Islannin jäätiköiden näkemisestä kuin Teneriffan uima-altaassa rypemisestä.
3. Ekoteko siinä mielessä, että kun matkustat harvemmin, lennät vähemmän, kerskakulutat vähemmän, pienetkin reissut arjessa tuntuvat enemmän (subjektiivinen mielipide).
4. Tukholman risteily on hyvä vaihtoehto sen kuuluisan irtioton saamiseen, varsinkin kun vietät vielä pari yötä kohteessa hotellin lakanoissa. Kulut kolmasosa aurinkoloman kustannuksista.
5. Tuleva työttömyys asettaa tietysti haasteita matkustuksen budjetille. Ja ehkäisee tulevaa rahoitusvajetta.

Kun olin päätökseni tehnyt, heti helpotti. Ja ne lapset. Kun kerroin, että aurinkoloma vaihtui Tukholman risteilyyn ja pariin hotelliyöhön Ruotsissa, kahden (pitkän) sekunnin jälkeen tuli riemunkiljahdukset. Ei se päämäärä, vaan matka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti