tiistai 2. kesäkuuta 2009

Arkistojen kätköistä



Tein toukokuussa ison kattilallisen linssikeittoa, herkkuani! Olen vallan unohtanut blogata tekeleen, joten tässä tulee "sopivan" myöhässä ;). Alkuperäinen ohje on Valiolta, itse jätin pois kerman, koska unohdin moisen ostaa kauppareissullani. Maku ei tästä kärsinyt ollenkaan.

Linssikeitto

6-7 annosta
1-2 rkl voita
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 tl kurkumaa
1 tl inkivääriä
2 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa
1,1 l vettä
2 kanaliemikuutiota
3 dl punaisia linssejä
2 perunaa
1/2 maustemitallista cayennepippuria
1 prk (2 dl) ruokakermaa

Sulata voi kattilassa. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Kuullota. Lisää kurkuma ja inkivääri. Anna kiehua hetken aikaa. Lisää tomaattimurska, vesi ja liemikuutiot. Huuhdo linssit siivilässä kylmällä, juoksevalla vedellä. Leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Lisää ne sekä linssit kattilaan. Keitä välillä sekoittaen 30-40 min. Mausta hyvin pienellä ripauksella cayennepippuria. Lisää kerma.

Keiton kyytipojaksi tein pistaasisämpylöitä. Ensin oli tarkoitus leipoa sämpylät taikinaan, mutta unohduksen kautta pähkinät päätyivät sämpylän pintaan. Pientä hajamielisyyttä havaittavissa tämän lyylin tekemisissä nykyään...

Pistaasisämpylät





1/2 vettä
1 ps kuivahiivaa
3 rkl hunajaa
2 tl tomaattijauhetta
1 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita

1 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäleseitä
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl rypsiöljyä
vehnäjauhoa
Päälle
kuorittuja pistaasipähkinöitä

Kuumenna vesi n. +42C. Sekoita kuivahiiva, tomaattijauhe ja suola keskenään. Lisää veteen hunajan kanssa. Huiski jauhoja haluamassasi järjestyksessä kulhoon ja lopuksi rypsiöljy ennen vehnäjauhoja. Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että taikinaan muodostuu hyvä sitko ja se lähtee irti kulhon reunoista. Anna kohota puolisen tuntia. Leivo haluamaasi muotoon (sämpylät, vuokaleipä yms.) ja anna kohota vielä liinan alla pellillä 10 min. Paista uunissa +225C niin kauan, että sämpylät/leivät ovat kullanruskeita pinnaltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti